Zadzwoń do nas Jak dojechać

O wodzie

Naturalna woda mineralna ze źródła Mateczny

Charakterystyczna dzięki zawartości biopierwiastków i minerałów, a przede wszystkim dzięki proporcjom jakie zachowują między sobą.

To woda zawierająca m.in. jony siarczanowe, magnezowe, wapniowe, jodkowe, fluorkowe i sodowe. Zawiera nawet śladowe ilości selenu - przeciwutleniacza, który zapobiega uszkodzeniom komórek organizmu człowieka.

Wiek naszej wysokozmineralizowanej, naturalnej wody mineralnej, wydobywanej na miejscu w Parku Zdrojowym Mateczny, określa się na 10 000 lat.

Naturalna woda mineralna „Mateczny Zdrój” nie zawiera biopierwiastków otrzymywanych drogą chemiczną, przeciwnie, zawarte w niej mikroelementy są naturalne i w naturalny sposób absorbowane przez organizm.

Z kraników Krakowskiej Pijalni Zdrojowej płynie woda hipotoniczna, czyli posiadająca zdolność do bardzo łatwego przyswajania jej przez organizm i w naturalny sposób wchłaniania do jego komórek.

Mateczny Zdrój oraz Anton

Nazwy są hołdem dla odkrywcy źródeł – Antoniego Matecznego.
Wielkim orędownikiem korzystania z wody ze źródeł Matecznego był wybitny specjalista nauk medycznych prof. Julian Aleksandrowicz.

Tak zwany „Doktor Twardy” doceniał walory naszej naturalnej wody mineralnej i zalecał korzystać z niej codziennie.

Woda ze źródeł Matecznego w 2 połowie XX wieku

W latach 70-90 XX wieku, naturalna woda mineralna ze źródeł Matecznego była dostarczana robotnikom z huty im. Lenina, aby mogli oni szybko uzupełnić wypocone podczas ciężkiej pracy minerały.

"Mateczny Zdrój" oraz "Anton" nazwy te są hołdem dla odkrywcy naszych źródeł mineralnych – Antoniego Matecznego.

 

Wysokozmineralizowana, naturalna woda mineralna "Mateczny Zdrój" zawiera m.in.:

Wapń - potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów, biorący udział w procesie podziału i specjalizacji komórek, przyczyniający się do prawidłowego krzepnięcia krwi, utrzymywania prawidłowego metabolimu energetycznego. Pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w prawiłowym utrzymaniu przekaźnictwa nerwowego, wspomagający funkcjonowanie enzymów trawiennych.

Magnez - wspomagający utrzymanie równowagi elektrolitycznej, przyczyniający się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz potrzebny do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, a nawet w syntezie białka. Odgrywa on ogromną rolę w procesie podziału komórek oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.

Chlorek - pomagający w utrzymaniu prawidłowego trawienia poprzez wytwarzanie w żołądku kwasu chlorowodorowego.

Potas - wspomagający prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni, a także utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Fluorek - pomagający w zachowaniu mineralizacji zębów.

Suma składników mineralnych - 2459,5 mg/l, pH - 7,9

Kationy:

Wapniowy (Ca⁺2) - 192,90 mg/l - 25,455% mval
Magnezowy (Mg⁺2) - 117,90 mg/l - 25,665% mval
Sodowy (Na⁺) - 410,50 mg/l - 47,208% mval
Potasowy (K⁺) - 15,73 mg/l - 1,064% mval
Inne - 6,37 mg/l - 0,608% mval

Razem Kationy - 743,40 mg/l - 100% mval

Aniony:

Wodorowęglanowy (HCO₃⁻) - 355,00 mg/l - 15,921% mval
Siarczanowy (SO₄⁻) - 972,10 mg/l - 55,404% mval
Chlorkowy (Cl⁻) - 369,60 mg/l - 28,450% mval
Fluorkowy (F⁻) - 1,41 mg/l - 0,203% mval
Inne - 1,09 mg/l - 0,022% mval

Razem Aniony - 1699,20 mg/l - 100% mval